WEBSHOP
NL / UK

HALLO


Ik ben Ger Arts, geboren en getogen in Zuid-Limburg. Ik heb een jarenlange interesse in Ierland en Ierse cultuur. Tijdens een van mijn reizen door Ierland bezocht ik een kleinschalige whiskey-distilleerderij. Dit bezoek heeft mijn belangstelling gewekt voor het vak van distilleren. Ik heb inmiddels besloten daar werk van te maken. Daarom maak ik nu, op Ierse traditie geinspireerde, whiskey in het Zuid-Limburgse landschap.

Naast Mwórveld Distillery ben ik eigenaar van ‘Preuve Van’ en ontwikkel ik lokale producten zoals honing en wijn uit de Limburgse Maasvallei. In mijn vrije tijd wandel ik graag door het heuvelland.

Dank je wel voor je interesse in Mwórveld Distillery. Ik hoor graag van je, dus neem gerust contact met me op voor vragen of opmerkingen.

DE DISTILLERY


De distilleerderij is gevestigd in Moorveld (gemeente Meerssen, Zuid-Limburg) en wel in Moorveldshof, een prachtige carré-boerderij van enkele honderden jaren oud. Mwórveld is dialect voor Moorveld.
Het pand waarin de distilleerderij is gevestigd is een oude monumentale boerenhoeve, die momenteel wordt gerestaureerd en geschikt gemaakt voor bewoning en ambachtelijke werkplaatsen. De distilleerderij is het eerste ambachtelijk bedrijf dat er zich heeft gevestigd.

Adres:
Moorveldshof
Schonen Steynweg 4a
6237 NA Moorveld-Meerssen

ALCOHOL MAKEN EN DISTILLEREN


Er zijn twee manieren om alcohol te produceren:

(1) Het vergisten van de grondstof
(2) Het distilleren van de vergiste grondstof

Het vergisten van de grondstof is eigenlijk net zoals bij het maken van wijn:

- Je sorteert de beste vruchten of granen, maakt de aanwezige suikers vrij en voegt gist toe. Gisten voeden zich met de suikers en zetten deze om in alcohol en koolzuur.

- Het koolzuur laat je ontsnappen. Dan blijft wijn over met nog een (relatief) laag alcoholpercentage.

De vraag is: kunnen we niet gewoon vergisten tot zeer hoge alcoholpercentages?

Het probleem zit bij de gist. Zoals gezegd zetten gisten suikers om in alcohol en koolzuur. Maar hoe meer suiker wordt omgezet, des te minder voeding is er voor de gisten. En op een bepaald niveau (dat verschilt een beetje per gistsoort, maar ergens tussen 14-18% alc. vol.) wordt alcohol giftig voor de gist. Dus vergisten brengt ons niet verder dan een alcoholpercentage van zo’n 18%.


DISTILLEREN

Om een hoger percentage te krijgen moeten we distilleren:
door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing scheiden.

Distilleren maakt gebruik van het verschil in kookpunt van alcohol en water (78.3 oC tegenover 100oC). Het basisconcept van distilleren is dan ook van oudsher eenvoudig:
het maken van een sterker alcohol-concentraat door het fysiek scheiden van water en alcohol.


AROMA'S

Alcohol voor consumptie moet ook lekker zijn:

Smaak (aroma’s) kunnen op drie manieren in een alcoholische vloeistof ontstaan:

  • vanuit de vrucht of het graan;
  • tijdens het wijn maken;
  • tijdens de rijping.

Bij het distilleren van sterk alcoholische dranken is het de kunst de aanwezige aroma’s in de vloeistof te behouden en daarna te verbeteren door bijvoorbeeld rijping op houten vaten. Verder is het natuurlijk ook zaak ‘verkeerde’ smaken uit de vloeistof te weren.

Zo is het proces van distilleren er een van precisie (tijd en temperatuur), maar ook van ruiken, proeven en ervaring.
 
Thuis zelf alcohol distilleren is in bijna ieder EU-land bij de wet verboden omdat de Staat dan accijns misloopt. In Nederland is het in bezit hebben van een distilleerketel met een inhoud van meer dan 1 liter vergunning plichtig.